انواع دوربین مدار بسته
انواع دوربین مداربسته

انواع دوربین مدار بسته

انواع دوربین مداربسته ویژگی و کاربرد آنها

آشنایی با انواع دوربین مداربسته به ما کمک می کند تا بهتر بتوانیم دوربین متناسب با نیاز خود را انتخاب کنیم. در این مقاله سعی داریم انواع دوربین های مداربسته ویژگی و کاربرد آنها را بدون در نظر گرفتن برند بررسی کنیم. با مطالعه این مقاله شما با انواع مختلفی از دوربین های مداربسته موجود در بازار با کاربری های گوناگون آشنا خواهید شد. برای مقایسه راحت تر و انتخاب بهتر، انواع دوربین مداربسته را براساس چند فاکتور به 4 گروه اصلی تقسیم بندی می کنیم:

  • بدنه دوربین مداربسته
  • تکنولوژی دوربین مداربسته
  • رزولوشن و کیفیت تصویر دوربین
  • لنز دوربین مداربسته
انواع دوربین مداربسته
  • بدنه دوربین مداربسته

دوربین مداربسته دام

لغت Dome از شکل ظاهری دوربین مداربسته که گنبدی شکل است، گرفته شده است. به دلیل نصب این دوربین ها بر روی سقف، گاها نیز به این دوربین ها دوربین های سقفی نیز می گویند. دوربین مداربسته دام گزینه مناسبی برای فضاهای داخلی مانند فروشگاه، ادارات، پارکینگ منازل و مکان های عمومی، هتل ها، بیمارستان ها و … است.

دوربین مداربسته بولت

به دلیل ساختار و ظاهر استوانه ای این دوربین ها که شبیه به گلوله است، به این دسته از دوربین ها BULLET می گویند. دوربین های بولت یکی از پرکاربردترین دوربین های مداربسته در محیط های بیرونی هستند و اغلب جنس بدنه آنها فلزی می باشد. از این رو در برابر شرایط جوی نامساعد مقاوم هستند.  گاها به دوربین مداربسته بولت دوربین بالت نیز گفته می شود.

دوربین مداربسته چشم ماهی

دوربین چشم ماهی یا Fisheye به دلیل ساختار ظاهری که شبیه چشم ماهی دارد به این اسم نام گذاری شده است. این دوربین ها امکان زاویه دید 180 یا 360 درجه را می دهند. به این واسطه با کاهش تعداد دوربین های مصرفی می شود. دوربین چشم ماهی دارای لنز ثابتی است و باید بر روی مرکز سقفی با حداقل 3 متر ارتفاع نصب شود تا تصویر کلی از محیط تحت پوشش ارایه دهد.

دوربین مداربسته اسپید دام

اسپید دام (Speed Dome) به دوربین های گردان، چرخشی و PTZ نیز معروفند. این دوربین ها جز قوی ترین دوربین های مداربسته می باشند. این دوربین ها دارای توان چرخشی 360 درجه افقی و 180 درجه عمودی اند. همچنین دوربین اسپید دام می تواند نقاط دور تحت پوشش را از طریق بزرگنمایی با بالاترین کیفیت تصویر برداری کند. جنس بدنه این دوربین ها فلزی است.

دوربین مداربسته مینیاتوری (مخفی)

دوربین مداربسته مینیاتوری یا مخفی، دسته ای از دوربین هایی هستند که به خاطر اندازه کوچکشان امکان مخفی کردن آنها وجود دارد. به این دوربین ها دوربین مداربسته پین هول (Pinhole) نیز گفته می شود.

  • تکنولوژی دوربین مداربسته

دوربین مداربسته آنالوگ HD

انواع مختلفی از دوربین های با تکنولوژی آنالوگ HD وجود دارند که شامل AHD ،HDTVI ،HDCVI و HDSDI می باشند. سیستم های آنالوگ HD high definition closed-circuit نسل جدید دوربین های مداربسته آنالوگ هستند که با استفاده از تغییر فرکانس سیگنال خروجی در آنها قادر به ارائه تصاویری با کیفیت بسیار بالا حتی تا 8 مگاپیکسل هستند.

دوربین مداربسته تحت شبکه IP

در دوربین های IP یا همان تحت شبکه دستگاه ذخیره کننده اطلاعات و تصاویر NVR است . از کابل شبکه برای اتصال دستگاه به دوربین استفاده می شود. کیفیت بالای تصویر، قابلیت های هوشمند و پردازش تصویر این نوع دوربین ها جایگاه خوبی را برای سیستم های مداربسته تحت شبکه ایجاد کرده است. با این وجود قیمت بالا و کاربرد در موارد خاص و حرفه ای بخشی از مشتریان، خریداران واقعی این گروه از دوربین ها هستند.

  • رزولوشن و کیفیت تصویر دوربین مداربسته

میزان شفافیت تصویر و نمایش جزئیات موضوعیست که به کیفیت دوربین مداربسته بستگی دارد. البته تنها عامل موثر بر کیفیت تصویر دوربین نیست اما اولین عامل است. معیار کیفیت تصویر مگاپیکسل است. هر چه کیفیت تصویر بالاتر باشد در واقع تعداد پیکسل های تشکیل دهنده تصویر بالاتر است که همان رزولوشن تصویر را شکل می دهند. کیفیت تصویر های موجود در بازار:

1 مگاپیکسل = (1280*720) اHD

2 مگاپیکسل = (1920*1080) اFull HD

3 مگاپیکسل = 2048*1536

4 مگاپیکسل = 2560*1440

5 مگاپیکسل = 2536*1920

8 مگاپیکسل = 3840*2160 (4K)

  • لنز دوربین مداربسته

لنز ثابت یا fix:

این لنز ها دارای فاصله کانونی ثابتی هستند. در نتیجه زاویه دید دوربین با لنز ثابت بعد از نصب قابل تغییر نیست. دوربین مداربسته با لنز ثابت قیمت پایین تری دارد بنابراین برای نصب در مکان هایی با حساسیت کمتر مناسب هستند.

لنز متغیر یا varifocal:

در این لنز ها علاوه بر امکان تنظیم فوکوس، امکان تغییر در فاصله کانونی نیز وجود دارد. در نتیجه می توان زاویه دید دوربین را حتی بعد از نصب تغییر داد. البته تغییر در زاویه دید این دوربین ها به صورت دستی انجام می گیرد.

لنز متغیر موتورایز یا  varifocal motorized:

ساختار لنزهای متغیر خودکار یا موتوردار بسیار شبیه لنزهای متغیر است با این تفاوت که تغییر فاصله کانونی دیگر دستی انجام نمی شود. تنظیم و تغییر فاصله کانونی از طریق موتور انجام می شود و بیشتر این لنز ها امکان فوکوس خودکار نیز دارند. با وجود چنین امکاناتی طبیعتاً دوربین مداربسته با لنز متغیر خودکار از سایر لنزها  گران تر باشند.